Sport

 

 

 

 Knutsels bij thema Sport


Shirt
Benodigdheden: Oranje vouwblaadjes, wit papier, stiften, schaar, lijm

Snijd de vouwblaadjes in de lengte door. Vouw het shirt volgens het vouwvoorbeeld. Knip een klein wit rechthoekje uit. Maak hier met stift de Nederlandse vlag van. Plak het vlaggetje op de voorkant van het shirt. Op de achterkant van het shirt schrijven de kinderen hun achternaam en nummer.


Voetbal
Benodigdheden: Witte en zwarte vouwblaadjes, schaar, lijm

Vouw van beide vouwblaadjes 16 vierkantjes. Vouw de buitenste hoekjes om en knip deze af. Knip dan de zwarte vlakjes uit en plak deze om en om op de witte bal.


Voetbalschoen
Benodigdheden: Zwarte vouwblaadjes, wit papier, schaar, lijm, zwarte wol, zwart crèpepapier

Vouw de schoen volgens het vouwvoorbeeld. Maak een strikje van zwarte wol en plak dit op de schoen. Versier de voetbalschoen met witte strepen. Maak propjes van het zwarte crèpepapier en plak deze als noppen onder de schoenen.


De wave eh... de weef!
Benodigdheden: Gekleurd papier, lijm, schaar, potlood, liniaal

Knip een witte cirkel uit. Teken hierop evenwijdige lijnen. Knip uit. Snijd zwarte stroken en weef deze door de witte bal.
Leg een aantal donkergroene stroken op elkaar en knip hier smalle stukjes van. Smeer het lichtgroene papier in met prittstift en druk de grassprieten in de lijm. Plak daarna de bal op.Elftal
Benodigdheden: Closetrolletjes, gekleurd papier, wol, schaar, lijm

Beplak de rolletjes met wit of bruin papier, plak hier een brede oranje strook over. Dit wordt het tenue. Enkele creatievelingen hebben ook een broek ontworpen. Plak een smalle strook met handjes eraan om de rug heen. Maak haren van een bundeltje wol en teken tenslotte een gezichtje op de spelers.


Nederland die heeft de bal...
Benodigdheden: Piepschuim bol, witte verf, kwast, mesje, zwart papier, schaar

Snijd een plakje van de piepschuimbal af. Zo blijft de bol goed liggen, wanneer hij geverfd wordt. Knip eerst "achthoekjes". Verf de bal wit. Druk de zwarte vlakjes in de natte verf.


Nieuw tenue
Benodigdheden: Gekleurd papier, schaar, lijm

Ontwerp een nieuw tenue voor onze Nederlandse sporters.

 

 

Tekenen bij thema Sport


Snorkelen
Benodigdheden: Tekenpapier, potlood, watervaste stift, waterverf

Hoe zien de vissen jou, als je aan het snorkelen bent? Je drijft rustig in het water. Je haren drijven alle kanten uit. Misschien komen er wel luchtbelletjes uit je snorkel. Teken jezelf in badkleding met duikbril en eventueel snorkel. Trek de potloodlijnen over met watervaste stift en schilder dan met waterverf.


Zwemdiploma
Benodigdheden: Tekenpapier, potlood, liniaal, oliepastel- of wascokrijt, blauwe ecoline, kwast, naald, draad, rietjes, schaar, plakband

Teken met poltood en liniaal drie banen op het tekenpapier. Teken jezelf in de middelste baan van het zwembad. Bedenk goed welke beweging je maakt als je op je rug zwemt. Kleur in met wasco en schilder het blad blauw met ecoline.
Zorg dat het papier na het drogen van de ecoline mooi vlak is. Door de ecoline krult het papier immers op.
Prik naald en draad door het tekenpapier. Plak het uiteinde van het draad met plakband op de achterkant van het tekenpapier vast. Rijg (korte stukjes) rietjes aan de draad. Op eerste foto is te zien dat ik op het midden van de baan met naald en draad even door het papier ga. Zo blijven de rietjes goed op z'n plaats zitten. Het lijkt net of de kinderen echt tussen de lijnen met kurken zwemmen.


FC De Kampioenen
Benodigdheden: Tekenpapier, potlood, verf, kwasten, bakjes water

Alle sportevenementen laten ons wel eens wegdromen. "Ik word vast kampioen...!" Eerst tekenen de kinderen met potlood een mooi ontwerp van zichzelf met een beker boven hun hoofd. En dan, schilderen maar...


De Selectie
Benodigdheden: Tekenpapier, wasco, groene en blauwe ecoline, kwasten

Teken jezelf als voetballer van het Nederlands elftal. Als de tekening helemaal dik is ingekleurd, wordt het veld en de lucht gemaakt m.b.v. ecoline. Je kunt gewoon over de tekening schilderen, want je weet, ecoline pakt niet op het vette waskrijt.

De rechtse foto kreeg ik van juf Swaniek. We hebben je idee meteen gemaakt, zie je wel. Bedankt weer!

 

 


Peuter- & Kleuter


 


 

Prikbord bij thema Sport

Tijdens het Ek maken de kinderen natuurlijk een "Hup, Holland, Hup!!"-prikbord. Het prikbord wordt met groen papier bekleed. Van lange witte stroken worden de lijnen gemaakt. Iedereen tekent een voetballer. Omdat iedereen voor Nederland is, tekent de ene helft van de klas het Oranje-team in het thuis-tenue en de andere helft het uit-tenue. Zelfs de trainer zit op de bank...

 

 

 

 

 

 

Activiteiten bij thema Sport


Smakelijk Elftal
Van kaas, knakworstjes, druiven, komkommer, kerstomaatjes, winterwortel, aardbei en balletje gehakt maken we voetballertjes. Door het lijfje steken we een lange satehprikker. De ledenmaten maken we vast met halve cocktailprkikkertjes. De spelers prikken we in het karton. Dit voetbalveld is gemaakt zoals een canvasdoek; geniet om een houten frame. Daaroverheen komt een laagje plasticfolie, zodat het veld vetvrij blijft.


Olympische ringen
Besmeer eierkoeken met roomkaas of slagroom. Leg er randjes fruit op: Bosbessen, bramen, frambozen, ananas en kiwi.
Golf
We versieren cakjes met groen Wilton-glazuur. We gebruiken een spuitmondje met een aantal kleine gaatjes erin om het gras-effect te krijgen. Naast de kleine ronde opening prikken we een gezellig vlaggetje. Het golfballetje komt uit een doosje Dummies-snoepjes.


Vierdaagse-medailles
Na het lopen van de avondvierdaagse krijgt de hele groep lopers een drop-medaille!