Zomer


 

 


 

 

Knutsels bij thema Zomer


Bootje varen
Benodigdheden: Drie kurken, lijmpistool, cocktailprikker, stift, knutselfoam, schaar, schroefoogje, 3 m touw

Lijm de kurken tegen elkaar. Kleur de cocktailprikker met stift. Knip het zeil en prik het m.b.v. de prikker stevig in de kurk.Schroefoogje erin, touw eraan, varen maar!Slippers
Benodigdheden: gekleurd papier, schaar, lijm
Knip lichtblauwe golven en plak deze op een blauwe ondergrond. Knip slippers uit en versier deze met bandjes en kleurtjes. plak de slippers in het water.Bloementuin
Benodigdheden: Blauw papier, gekleurd papier, schaar, lijm

Plak 4 of 5 groene stelen op het blauwe papier. Plak er groene bloemblaadjes aan. Knip een bloem en rond hartje uit. Het hartje wordt verder afgemaakt door een stukje papier op te rollen. Knip het rolletje in en vouw de strookjes naar buiten. Maak hele korte knipjes in de onderkant en plak het rolletje met de plakstrookjes op het ronde hartje van de bloem.


Appelkrans
Benodigdheden: Verpakkingsmateriaal voor appels, kartonnen bordje, rode, groene en bruine verf, kwast, raffia, lijm(-pistool), schaar, lint, nietmachine

Knip 9 bollen uit het verpakkingsmateriaal voor appels. Schilder deze rood. Knip het middelste stuk uit het kartonnen bordje, zodat alleen de rand overblijft en schilder deze groen. Knip 9 steeltjes uit een restje verpakkingsmateriaal en schilder ze bruin. Lijm de appels met een lijmpistool of andere stevige lijm zo op de groene rand dat ze elkaar overlappen. Niet lint en een raffiastrik bovenaan de krans.
Ook leuk voor moederdag!Patrijspoort
Benodigdheden: Per kind 2 kartonnen bordjes, 8 "Honing Hoepels" (AH - bij de ontbijtgranen), lijm, zilverkleurige verf, kwasten, schaar, blauw cellofaan, speelzand, licht- en donkergroen zijdevloeipapier, schelpen, 5 visjes (grootverpakking zoutjes van Makro of Sligro)

Plak de honinghoepels op de bordjes aan de rand van de bolle kant. Trek een cirkel in het midden van het brodje en verf het bordje tot daar zilver. Wanneer dit goed droog is, knip dan de cirkel uit. Plak een stukje blauw cellofaan achter dit gat.
Smeer de onderste helft van het tweede bordje in met lijm (geen Plakplak of Pritt!). Strooi het zand op de lijm. Plak hierop schelpen en waterplanten van zijdevloeipapier. Maak het helemaal compleet met de visjes.Strand-souvenir
Benodigdheden: Schelp met gaatje erin, leren veter, zilverdraad, buig- en kniptangetje, slotje, klemmetjes, superlijm

Maak een stevig ringetje dat door de schelp en om de veter geregen kan worden. Hang de schelp aan de veter. Doe wat superlijm op het uiteinde van de veter en druk het klemmetje hier om vast. Doe dit ook aan de andere kant. Buig van het zilverdraad twee "achtjes" en maak zo slotje en klemmetjes aan elkaar vast.


Bloembakken
Benodigdheden: Piepschuim verpakkingsmateriaal, bruine en groene verf, kwast, zijdevloei, closetrolletjes, groen papier, schaar, lijm

Schilder de bakken groen of bruin. Bekleed de rolletjes met groen papier en zet deze in het midden van de bloembakken. Maak van vierkante stukjes zijdevloei bloemetjes. Door eerst de randen en dan de rolletjes te beplakken, krijg je hoogteverschil.


Mozaïek
Benodigdheden: MDF, tegeltjes, grote bak (bijv. speciekuip), hamer, tegellijm, lijmkam, voegmiddel, troffeltje en sponsjes

Sla met een hamer de tegeltjes klein in een speciekuip. (Pas op je ogen!!) Maak op papier een eenvoudig ontwerp van een vlinder, zon, bloem o.i.d. en vul de tekening op met tegeltjes. Smeer het MDF-plaatje met de lijmkam in met tegellijm. Leg eerst de afbeelding in de lijm, dan de rand en vul dan de rest op met kleine stukjes. Als de lijm droog is, kan er gevoegd worden. Leg wat voegsel met de troffel op het mozaïek en wrijf dit met een sponsje goed in. Als alles gedroogd is, kun je de "witte waas" van de tegeltjes vegen met een droge theedoek.


Fruistschaal
Benodigdheden: Theezakjes, tekenpapier, schaar, lijm, kleurpotloden.

Teken een fruitschaal met daarop verschillende motiefjes. Knip dan verschillende soorten fruit uit theezakjes en plak alles op.

 


Zomerzicht
Benodigdheden: Zwart papier, vloeipapier, lijm, schaar, mal van de cirkel

M.b.v. een mal tekenen we cirkels op zwart papier; twee per kind. Tussen deze cirkels komen stroken vloeipapier. Bij het kiezen van de kleuren denken de kinderen aan strand, zee en lucht. De stukjes vloeipapier die uitsteken worden netjes afgeknipt. Boven op het vloeipapier worden schelpen, vissen, boten, parasols, dolfijnen van zwart papier geplakt.


Schelpen-mobile
Benodigdheden: Dikke takken, latex of witte verf, kwasten, dun sisaltouw, heel veel schelpen, boormachine, plankjes, hamer en spijkertjes

Schilder de tak wit. Boor gaten in de tak naar gelang je er touwtjes aan wil hangen. Haal de touwtjes door de tak en leg een knoop onder de tak, zodat de tak op de knopen rust. Later komt steeds een schelp op een knoopje.

Want eerst volgt een enorme klus als je aan jongere kinderen les geeft; gaatjes maken in de schelpen. Ik heb dit thuis met een spijkertje en een hamer geprobeerd. Schelp op een plankje en voorzichtig tikken. Dat gaat aardig, maar er sneuvelen er toch behoorlijk wat. Leuk voor de bovenouw, om dit zelf te doen natuurlijk! In groep 4 heb ik de gaatjes zelf met een boormachine gemaakt. Ook dan sneuvelen er veel, maar ach... met zo'n eindresultaat.Bootje in een fles
Benodigdheden: Calvé-flesjes, blauwe verf, waspoeder, water, bakje, lange smalle lepels, stevige kleine vouwblaadjes, jute, sisal touw, gekleurd karton voor naamkaartjes.

Voor de zomervakantie heb ik de kinderen gevraagd flesjes te sparen. Zo konden we na de vakantie meteen aan de slag. Deze flesjes blijven op z'n kant goed liggen en er is ruimte voor de zee en het bootje.
We laten m.b.v. een lange, smalle lepel eerst wat blauwe verf in de fles lopen. Dan kloppen we wat waspoeder met een klein beetje water tot een lobbig soort slagroom. Deze schuimkoppen komen op de blauwe verf. Wanneer nat waspoeder opdroogt wordt het keihard. Hier blijft straks het bootje stevig in staan. De kinderen moeten dus zorgen, dat er in het midden van het flesje een klodder waspoeder komt te liggen.
Het drogen kost behoorlijk wat tijd! Water wat eventueel in de flesjes komt te staan, tussentijd weggooien, verkort de droogtijd.

Van stevige kleine vouwblaadjes (ongeveer 9 cm x 7cm) vouwen we bootjes. Google eventueel op "origami boat" voor verschillende vouwvoorbeelden. Het is handig om voorbeeldjes te hebben van de verschillende stappen.
De bootjes worden dan voorzichtig in het flesje geschoven en met bijvoorbeeld een lange penseel op zijn plaats in het waspoeder gedrukt.
Als de flesjes goed droog zijn, gaat de dop op de flesjes. Hier omheen hebben we een stukje jute met sisaltouw gebonden.
't Is weer voorbij, die mooie zomer...
Benodigdheden: Schuurpapier, schelpjes, bierviltjes, sisaltouw, gekleurd papier, lijm, schaar, potlood, plakband

Trek de vorm van het bierviltje 2 keer over op blauw papier. Plak een stukje touw met plakband vast op de achterkant van het viltje. Hier overheen wordt het blauwe papier geplakt. Scheur een mooie brede, golvende rand van het schuurpapier. Dit wordt het strandzand. Dit wordt versierd met parasol, emmer, schep, handdoek en schelpjes.


Visjes
Benodigdheden: Afbeeldingen van verschillende vis-kleurplaten (zie Google), tekenpapier, potlood, gekleurd vilt, paletten, kraaltjes, garen, vulmateriaal, spelden, naalden, scharen, en eventueel hulpouders!

We bekijken diverse afbeeldingen van vissen. De kinderen tekenen een vis op tekenpapier en knippen deze uit. Speld de papieren vis vast op twee lapjes vilt. De vis wordt zo meteen 2 keer uitgeknipt. Versier de voorkant (één kant) van de vis met reepjes, rondjes of andere vormen vilt. Gebruik hiervoor een gewone rijgsteek. Zet de kraaltjes en/of pailetten weer vast op de vilten versiersels.
Naai de voor- en de achterkant van de visjes op elkaar met een festonsteek. (Langs de buitenkant steek je de naald van beneden naar boven door de stof. Haal de naald door de lus die dan ontstaat en trek de draad aan. Zo kun je mooi langs de rand werken en hoef je de lapjes niet binnenstebuiten te keren.)
Wanneer er nog een kleine opening is, wordt de vis gevuld met synthetisch vulmateriaal. En dan kan ook het laatste stukje worden dichtgemaakt.
Grote dank voor alle hulpouders die zo goed geholpen hebben. Anders was het echt nooit in 2 middagen gelukt!


Zomeravond
Benodigdheden: Wit en zwart papier, verschillende warme kleuren papier, schaar en lijm

Scheur de warme kleuren papier in brede stroken. Plak deze stroken op het witte papier. Van het zwarte papier worden silhouetten geknipt en over de stroken geplakt. Wat zie je buiten op een zomeravond?


Zomer-Zonnebril
Benodigdheden: Stroken zwart karton, stvig wit tekenpapier, schaar, lijm, stiften

Vouw de strook karton dubbel en teken hierop een leuk ontwerp zonnebril. Als dit wordt uitgeknipt en opengevouwen, heb je meteen de hele bril. Van wit tekenpapier worden de glazen geknipt en op de bril geplakt. Met stift wordt op beide glazen dezelfde tekening gemaakt. We bedenken met de klas leuke voorbeelden van dingen die je door je bril zou kunnen zien; een tropisch eiland, een lekkere sorbet, iemand die van de hoge duikplank springt, enzovoorts...


Schelpen-Schat
Benodigdheden: Witte schelpen, stiften

Teken met stift aan de binnenkant van de schelp dingen die met zee te maken hebben, zoals een zeester, een zeilboot, een vuurtoren, strand met palmboom, tropische vissen...Kriebel-Krab
Benodigdheden: Rode vouwblaadjes, vouwvoorbeeldje!!, schaar, zwart stiftje

Vouw de krab volgens de beschrijving. Teken met een zwarte stift twee ogen op de krab.
Ik heb de verschillende stappen van de krab voorgevouwen. Er kwam steeds van ieder groepje een kind bij mij staan. Hen liet ik het eerste vouwvoorbeeldje zien en ik legde ze die eerste stap uit. Zij legden het op hun beurt weer aan hun groepje uit. Dan kwam een ander kind uit ieder groepje langs. Hen legde ik de tweede stap uit en zij het groepje weer. Zo moest iedereen een keer goed kijken en luisteren bij mij en het dan uitleggen aan hun groep. Zo volgde de hele groep de les en bleef iedereen erg enthousiast!

En een leuke manier om de Kriebel-Krabben tentoon te stellen vind je bij Lesidee-Prikbord...


Vuurtoren
Benodigdheden: Pringles-koker, afbeeldingen vuurtorens, rood, zwart en wit papier, zwarte en rode stroken, ijzerdraad, kniptang, naald, lijm, schaar

Haal de dop van de koker. Beplak de koker met wit papier en maak m.b.v. de stroken horizontale of diagonale strepen op de vuurtoren. Door de dop er nu op te doen, zit het papier stevig vast. Versier de vuurtoren. Prik met een naald een gaatje in het dak en de deksel. Steek hier een stukje ijzerdraad door en plak de meeuwen er op vast.
Bij Lesidee-Prikborden staat een leuk prikbord met vuurtoren, om in de stemming te komen...


Op kamp!
Benodigdheden: Gekleurd karton en papier, schaar, lijm

Laat uit het karton een flinke driehoek knippen. Voor en achterkant worden als tent aangekleed. Laat de fantasie maar werken.Er staken voeten uit tenten, er hing kleding aan waslijnen, koffers puilden uit, een kampvuurtje brandde al gezellig... Deze opdracht heb ik met groep 8 gedaan voor zij op kamp gingen. De kampgroepen hadden allemaal een dierennaam. In de tent moest iets terug te vinden zijn van de groep waar de kinderen bij zaten tijdens het kamp. Natuurlijk ook leuk om in de lagere groepen gewoon een camping te maken. Touwtje aan de bovenkant van de tenten knopen en ophangen, bijvoorbeeld aan de roosters van de TL-verlichting.


Handjes-Regenboog
Benodigdheden: Groot Engels karton of blauw crepepapier, verschillende kleuren papier, schaar, lijm, kinderhanden.

Dit groepswerk is een leuke versiering in de klas. Laat ieder kind zijn/haar hand omtrekken en uitknippen. Tel uit hoeveel handen van iedere kleur je nodig hebt om een mooie regenboog te maken. Laat de kinderen eventueel hun naam op de handen schrijven. Ik heb m'n prikbord bekleed met blauw crepepapier en daar alle handje met punaises opgeprikt. Een vrolijk gezicht aan het begin van het schooljaar!


IJscoupe
Laat de kinderen een leuk glas meenemen en een klein zakje waspoeder.
Verdere benodigdheden: Voldoende zout, stoepkrijt, zeefjes / spatraampjes, rietjes, parapluutjes, bakje of potje om het zout in te kleuren.

Doe wat zout in een bakje (Het lliefst een bakje met een dekseltje. Een jampotje werkt ook goed!). Rasp daarboven de stoepkrijt met behulp van een zeefje. Deksel op het potje en schudden, zodat het krijt met het zout mengt. Strooi het gekleurde zout in het glas. Ga zo door tot een centimeter van de rand. Zorg dat de kleuren elkaar steeds afwisselen.
Maak de slagroom in een ander schaaltje! Meng voor het slagroomlaagje de waspoeder met een klein beetje water, zodat dit lobbig wordt. Laat de "slagroom" van een lepel in het glas glijden tot de bovenkant helemaal bedekt is. Rietje en parapluutje voorzichtig in het ijsje steken. Laat dit geheel een dagje drogen. De slagroom wordt dan wat hard en het zout kan er niet meer uitvallen.

 

 

 

Tekenlessen bij thema Zomer


Horstensia's
Benodigdheden: Tekenpapier, gekleurd papier, ecoline, afwasmiddel, bekertjes, rietjes, schaar, kartelschaar, lijm

Schenk een laagje ecoline in een beker. Doe hier een flinke scheut afwasmiddel bij. Blaas met het rietje bellen die boven de beker uitkomen. Houd het papier op de bellen, zonder dat de beker aangeraakt wordt. (Dan krijg je een lelijke rand op het papier.) Gebruik voor iedere kleur een aparte beker.
Op het eerste blad zijn blauwe horstensia's gestempeld. Op een tweede blad paarse. Knip de paarse hortensia's uit en plak ze zo op, dat de randjes iets omhoog blijven staan. Knip met een kartelschaar groene blaadjes uit en plak deze tussen de bloemen.Zomer aan zee
Benodigdheden: Tekenpapier, verf, kwasten, kleurpotloden, schaar, lijm

Schilder strand, zee en lucht. Laat de golven op het strand rollen. Teken met kleurpotlood mensen, meeuwen, zandkastelen e.d. op een tweede tekenpapier. Knip uit en plak op.


Zomerkoninkjes
Benodigdheden: Tekenpapier, rode verf, wasco, groen papier, schaar, lijm

Schilder een rode aardbei en teken daar (als de verf droog is) met wasco de "pitjes" op. Knip uit groen papier een kroontje en plak dit op de aardbei.


Strandzand
Benodigdheden: Tekenpapier, zwart papier, potlood, liniaal, wasco, lijm

Snijd de vellen tekenpapier doormidden, zodat stroken ontstaan. Verdeel de strook in vieren met potlood en liniaal. Zet dunne streepjes, zodat het straks niet meer zichtbaar is als er met wasco overheen getekend is. Van beneden naar boven is op de tekeningen een stuk duin, strand, zee en lucht te zien. Bespreek het kleurgebruik. Mengen geeft een mooi effect.Het water loopt me in de mond...
Benodigdheden: Tekenpapier, (afbeeldingen van) doorgesneden fruit, stiften, kwast, water

We bekijken hoe fruit er uit ziet als je het doorsnijdt. Pit, kleur, strucuur, vorm. Daarna tekenen de kinderen een stilleven van fruit. Ze letten er op dat er een mooie compositie ontstaat, waarbij de verschillende soorten fruit elkaar overlappen. Met een kwast en water wordt tenslotte de stift verdund. Dit geeft een waterverf-effect. (Tip: Probeer dit eerst even zelf uit!!)


Zomerpuzzel
Benodigdheden: Tekenpapier, wasco, Engels karton formaat 50x70

Laat groepjes van 4 leerlingen een ontwerp maken voor een leuke zomertekening op een A4-tje. Knip dit A4-tje als het klaar is in 4 stukken. Ieder kind krijgt een stukje van de tekening. Dit gaan zij vergroten op hun eigen tekenvel. Als deze vier losse onderdelen tegen elkaar komen te liggen moet alles kloppen. Plak tenslotte de 4 uitgewerkte onderdelen van het ontwerp op een groot vel papier.
Een leuke les, waar goed naar elkaars werk wordt gekeken en overlegd moet worden!Bosbrand
Benodigdheden:
Stevig wit papier, potlood, schaar, tekenpapier, rode, oranje en gele ecoline, tekenpapier en bordkrijt.

Maak van stevig papier sjablonen van vluchtende, rennnende dieren. Ieder kind maakt twee sjablonen. Laat de rand van wit tekenpapier met ecoline veranderen in een vlammenzee. Neem een wit blad wat iets kleiner gesneden is. Leg daar de sjablonen op en kleur deze in met bordkrijt. Je kunt ook de sjablonen van anderen gebruiken. De grote dieren achter, de kleintjes voor. De dieren rennen wel allemaal dezelfde kant op. Door met je hand over het krijt te vegen, lijkt het of de dieren nog sneller rennen.

 

 


Peuter-& Kleuterknutsels

 

 

 

 

Bordtekeningen bij thema Zomer

 

 

 

Activiteiten bij thema Zomer


Lava in een flesje
Vul een (Spa-)flesje tot iets boven de helft met water en voedingskleurstof. Voeg glitters en pailetten toe. Vul het flesje verder op met slaolie. Laat wel 2 centimeter leeg. De olie maakt zo prachtige bellen, wanneer je het flesje omdraait.


Vang-spelletje
Knip een plastic melkpak doormidden. Maak met een perforator een gaatje in het melkpak. Knoop hier een met zandgevulde (water-)ballon aan. Probeer de ballon in het bakje te mikken.


Waterballon-jojo
Vul een waterballon met water. Knip een elastiek door en maak bovenaan een lusje waar je vinger in past. Knoop het elastiek aan de waterballon.


IJsthee
Zet 500 ml Marokkaanse thee. Meng 100 gram rietsuiker door de thee, voeg een kaneelstokje toe en laat de thee afkoelen. Voeg 500 ml appelsap en flink wat ijsklontjes toe. Heerlijk voor een warme zomerdag.


Zomerse fruit-taart
We snijden dikke plakken watermeloen in parten. Deze stapelen we als een taart. Bovenop steken we cocktailprikkers met aardbeien en bessen. Versieren met zomerfruit en smullen maar!

 


Bloemencorso
In Zundert is ieder jaar het bloemencorso te bewonderen. Grote wagens worden helemaal bekleed met dahlia's. Wij doen ook een poging. We tikken dahlia's met spijkertjes in een piepschuim eend. Daarna tikken we strokransen vol met dahlia's en groen blad.


Feeën-tuintje
In iedere tuin zijn feetjes verstopt. Als het schemert komen ze te voorschijn. We maken een feeën-tuintje met een paadje van kiezelstenen en paarse glanzende steentjes, tafeltje met stoelen en een vijvertje waar een bruggetje overheen loopt. Nu zien we ze vast een keer!


Mini-groente-tuintje
In een oude zinken wastobbe planten we aardbeien, wortels en tomaten. Na een paar weken heb je groenten en fruit uit eigen tuin.


Mega-Bellenblaas
Dit was de hit van onze zomer!! Je hebt nodig twee latten/ ronde stokken, 2 schroefoogjes, 2 stukken stevig katoendraad (bijv. dat rood-witte draad van de kookwinkel) van 1 m en van 2 m, en een metalen ringetje. Draai de schroefogen bovenin de ronde latten. Knoop het korte touwtje aan de twee schroefoogjes. Doe het metalen ringetje aan het lange touw en knoop dit ook aan de schroefogen. Als je de latten uit elkaar houdt vormt (door het gewocht van het ringetje) vanzelf een driehoek.
Doe een laagje bellenblaas in een emmertje. Even soppen, achteruit lopen en je hebt MEGA-bellen!
Fruitig ijsje
We doen aardbeien met een beetje vanilleyoghurt en wat honing in de blender. Dat gaat in de ijslollie-vormpjes. We maken een tweede laagje met abrikozen. De aardbeien zijn favoriet!Aardbeientaart
Ingredienten: 250 gr Countrycookies (AH), 40 gr custardpoeder, 500 ml volle melk, 1 limoen geraspt en uitgeperst, 500 gr gewassen aardbeien, 75 gr boter, 6 eetl suiker

Maal de koekjes fijn in de keukenmachine, smelt de boter en roer deze door de koekkruimels. Leg een groot vel bakpapierinde springvorm en verdeel het koekmengsel over de bodem. Roer de suiker door de custardpoeder en verwarm de melk. Klop met een garde het poeder door de hete melk en laat het op laag vuur nog 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer het limoensap en de limoenrasp erdoor en giet dit mengsel in de taartvorm. Maak de aardbeien schoon, snijd de aardbeien doormidden. Verdeel de aardbeien over de custard en laat de taart minstens 3 uur afkoelen en opstijven in de koelkast. Als je hem een dag van tevoren maakt, heb je zeker een perfect opgestijfd taartje.
Bron: Allerhande


Romantische Fruitsalade
Met vormpje waar we anders koekjes mee uitsteken, maken we watermeloen-hartjes. Bosbessen erbij en smullen maar.Strand-Zand-Klei
We maken "Strand-Zand-Klei". Je maakt de klei volgens vaste verhoudingen. De hoeveelheid is afhankelijk van de maatbeker die je gebruikt. Als de verhoudingen maar blijven kloppen. Doe in een pan: 1 (maatbeker) zand, 1/2 (maatbeker) maïzena. Roer dit met de houten lepel eerst goed door elkaar. Voeg dan 3/4 (maatbeker) water toe. Blijf roeren tot je een glad mengsel krijgt. Verwarm dit voorzichtig en roer ondertussen steeds met een houten lepel. De klei moet dikker worden binnen eenminuut of twee. Roer dan nog een flinke schep zilveren glitter door het mengsel. Na deze 3 minuten zou de klei klaar moeten zijn. Roer goed langs de zijkanten van de pan, zodat alles gebruikt kan worden.
We hebben een zandkasteel en schelpenpotjes gemaakt. De werkjes zijn na een paar dagen uitgehard en blijven dan nog een weekje goed.


Terrarium
We vullen een glazen (afsluitbare) pot achtereenvolgens met decoratief paars glas (of kiezelsteenjes), (fijngeslagen) kooltjes, spagnum, potgrond, mos, mini-vetplantje en een plastic poppetje of diertje. We sproeien het mos een beetje nat met de plantenspuit en sluiten dan de pot. Je kunt de pot nu gewoon wegzetten. Je hoeft deze plant nooit meer water te geven.Auto-bingo
Op een gelamineerde kaart strepen we met een whitboard-stift aan wat we onderweg zien. Parkeerplaats, koeien, gele bloemen, groene vrachtwagen, schapen, een elektriciteitsmast, blauwe auto of vliegtuig. Wie heeft het eerst zijn kaart vol?


Sinamisu
Ingrediënten: 1 pak lange vingers, 7,5 dl sinaasappelsap, 500 gram mascarpone, 0,5 l slagroom, 180 gram suiker
vers fruit (bijv. mango, pitloze druiven, bosbessen, frambozen), mooie (glazen) serveerschaal

Week de lange vingers in de helft van het sap. (Niet te lang, anders vallen ze helemaal uit elkaar. Net zo lang weken totdat ze zacht zijn.)
Meng de andere helft van het sap door de mascarpone. Klop de slagroom lobbig met de suiker en schep het door de mascarpone.

Leg de helft van de geweekte lange vingers in een schaal. Schep er een laagje van het mascarponemengsel op. Dan wat fruit. Verdeel de rest van de lange vingers erover en dek af met de mascarpone. Garneer met vers fruit.


Focaccia
Onze favoriet deze zomer!
Meng 500gram bloem en 1 zakje gedroogde gist (7 gram) in een kom. Voeg 50 ml olie, 250 ml lauw water en 2 theelepels zout toe en kneed dit tot een soepel deeg. Voeg iets meer water toe als het deeg te droog is. Als het te plakkerig blijft, voeg dan extra bloem toe. Kneed een half potje semi-gedroogde tomaten en pitloze zwarte olijven erdoor en maak er een bal van. Leg deze op een met bloem bestoven aanrecht. Bestrijk met 1 eetlepel olie. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 1 cm dik. Vet een bakplaat in met 1 eetlepel olie en leg het deeg erop. Laat het deeg 30 minuten afgedekt rijzen. Verwarm de oven voor op 250 °C. Prik met je vinger kuiltjes in het deeg. Bestrooi het met het zeezout, de rozemarijn en de rest van de olie. Bak het brood 20 minuten. Laat het iets afkoelen, snijd het horizontaal door en beleg met groene pesto, rucola en parmaham.
Bron: AllerhandeMet de caravan
Van marshmallows, zure matjes, dropstaafjes en wit glazuur maken we een auto met caravan.Lieveheers-cakejes
We versieren cakejes met rode en zwarte marsepein. Dit kun je zelf maken met behump van voedingsmiddelenkleurstof of je haalt het, net zoals ik, bij de banketbakker.Appelbroodje?
Met een groot glas drukken we een rondje uit een boterham. Dit besmeren we met jam. Van komkommer snijden we blaadjes en een steeltje.


Natuur-Avontuur
De bodem van de zes vakjes van een eierdoosje kleuren we met stift in zes verschillende natuurlijke kleuren. Dan gaan we op pad met het doosje en zoeken voor ieder vakje naar een blaadje, bloem, steen, takje, insect e.d. die precies die kleur heeft.


Jam maken
Van de bramen die we hebben geplukt, maken we zelf jam. Eerst de vruchten goed wassen, dan pureren en even laten koken met geleisuiker. De verhouding staat op het pak suiker aangegeven. Vul de potten met de warme jam en zet de potten dan een minuutje of 10 op z'n kop. Laat de jam afkoelen. Maak ondertussen een mooi etiket en plak dit met pritt-stift op de potten. Een gezellig stukje stof en raffia-strik maakt het helemaal af!


Zomertaartjes
De kinderen maken hun eigen zomertaartje van koekvormpjes (Ikea of Sligro), banketbakkersroom (zakje van Dr.Oetker), slagroom en vers fruit, zoals aardbeien, frambozen en bosbessen.


Zomershake
Doe een pakje ontdooid zomerfruit (AH), een half pak vanilleyoghurt, wat aardbeiensiroop en kaneel in de blender. Even laten draaien. Klaar!


Pesto
Maal basilicum, een teentje knoflook, pijnboompitjes, parmezaanse kaas en wat olijfolie fijn in de keukenmachine. Heerlijk op stevig bruin brood, met rucola, carpaccio en parmezaan.